Domácí pletýnky

Domácí pletýnky se sezamovým semínkem.

Domácí pletýnky se sezamovým semínkem.

Dneska se mi nechtělo do obchodu a doma už mi nezbylo pečivo. Tak jsem si při nedělním odpoledni upekla domácí pletýnky.

Nevím, proč jsem měla vždycky takový strach z kynutých těst. Proč jsem si myslela, že co je kynuté, to je těžké a složité? Nicméně, po upečení pita chleba a těchto pletýnek už strach opravdu nemám :-)

Recept mám od FoodLover, ale trochu jsem si ho upravila k obrazu svému. Hlavně protože mi lednice zeje prázdnotou a zjistila jsem, že jsem si ráno poslední zbytek mléka nalila do Cara – přesto jsem to riskla a mléko nahradila vodou.

Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 20g čerstvého droždí
  • 300ml mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • lžička soli
  • 1 žloutek
  • 1 vejce na pomazání, něco na posyp – hrubozrnná sůl, mák, semínka

Protože jsem momentálně doma sama a 12 housek bych jedla hodně dlouho, udělala jsem těsto jen z poloviční dávky a vyšlo mi krásných menších 5 kousků.

  • 250g hladké mouky
  • 10g čerstvého droždí
  • 150ml mléka (nahradila jsem vodou)
  • lžíce rozpuštěného másla
  • půl lžičky soli (mohla by být klidně celá, ne vrchovatá)
  • půl žloutku (prostě jsem oddělila bílek od žloutku, žloutek jsem nožem rozřízla cca napůl – jednu půlku jsem šoupla do těsta, druhou do bílku, kterým jsem pak pomazala housky)

Postup

  1. Zhruba 50ml vlažné vody jsem smíchala s droždím a lžičkou cukru. Nechala jsem vzejít kvásek – cca 10minut.
  2. Smíchala jsem mouku, půl lžičky soli, půl žloutku, lžíci másla a zalila zbylými 100ml vlažné vody. Promíchala jsem pořádně dřevěnou vařečkou.
  3. Když se těsto trochu spojilo, vyklopila jsem na pomoučenou plochu a pořádně propracovala – cca 10-15minut.
  4. Vrátila jsem bochánek zpátky do mísy, přikryla utěrkou a nechala v klidu odpočívat – asi hodinku.
  5. Když těsto nakynulo, vyklopila jsem ho ven, jen lehce promáčkla a rozdělila na pět dílů.
  6. Z každého dílu jsem si uválela tři válečky a upletla pletýnku – úplně stejně jako pletený cop z vlasů 😉
  7. Hotové pletýnky jsem dala na plech, přikryla utěrkou a nechala ještě 15minut kynout.
  8. Po 15minutách jsem zapla troubu na 180°C, pletýnky jsem potřela vejcem a posypala sezamem.
  9. Pekla jsem cca 15minut dokud pletýnky nezezlátly.

Po upečení by se měly pletýnky ještě přikrýt utěrkou a nechat vychladnout. Dlouho jsem neodolala a ochutnala je – mě osobně chutnají dost, víc než ty z obchodu, určitě je budu péct dál i v jiném provedení. Příště je vyzkouším s tím mlékem, jestli bude znát rozdíl.

Ochutnávala jsem s máslem a marmeládou, ale už se těším, až si je nachystám zítra na svačinu do práce :-)

_IGP9424 (800x532)

_IGP9433 (800x532)

_IGP9437 (800x532)

_IGP9438 (800x532)

Categories: Snídaně, Večeře

1 comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>