Domácí pletýnky
Dneska se mi nechtělo do obchodu a doma už mi nezbylo pečivo. Tak jsem si při nedělním odpoledni upekla domácí pletýnky.
Nevím, proč jsem měla vždycky takový strach z kynutých těst. Proč jsem si myslela, že co je kynuté, to je těžké a složité? Nicméně, po upečení pita chleba a těchto pletýnek už strach opravdu nemám
Recept mám od FoodLover, ale trochu jsem si ho upravila k obrazu svému. Hlavně protože mi lednice zeje prázdnotou a zjistila jsem, že jsem si ráno poslední zbytek mléka nalila do Cara – přesto jsem to riskla a mléko nahradila vodou.
Suroviny
- 500g hladké mouky
- 20g čerstvého droždí
- 300ml mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- lžička soli
- 1 žloutek
- 1 vejce na pomazání, něco na posyp – hrubozrnná sůl, mák, semínka
Protože jsem momentálně doma sama a 12 housek bych jedla hodně dlouho, udělala jsem těsto jen z poloviční dávky a vyšlo mi krásných menších 5 kousků.
- 250g hladké mouky
- 10g čerstvého droždí
- 150ml mléka (nahradila jsem vodou)
- lžíce rozpuštěného másla
- půl lžičky soli (mohla by být klidně celá, ne vrchovatá)
- půl žloutku (prostě jsem oddělila bílek od žloutku, žloutek jsem nožem rozřízla cca napůl – jednu půlku jsem šoupla do těsta, druhou do bílku, kterým jsem pak pomazala housky)
Postup
- Zhruba 50ml vlažné vody jsem smíchala s droždím a lžičkou cukru. Nechala jsem vzejít kvásek – cca 10minut.
- Smíchala jsem mouku, půl lžičky soli, půl žloutku, lžíci másla a zalila zbylými 100ml vlažné vody. Promíchala jsem pořádně dřevěnou vařečkou.
- Když se těsto trochu spojilo, vyklopila jsem na pomoučenou plochu a pořádně propracovala – cca 10-15minut.
- Vrátila jsem bochánek zpátky do mísy, přikryla utěrkou a nechala v klidu odpočívat – asi hodinku.
- Když těsto nakynulo, vyklopila jsem ho ven, jen lehce promáčkla a rozdělila na pět dílů.
- Z každého dílu jsem si uválela tři válečky a upletla pletýnku – úplně stejně jako pletený cop z vlasů 😉
- Hotové pletýnky jsem dala na plech, přikryla utěrkou a nechala ještě 15minut kynout.
- Po 15minutách jsem zapla troubu na 180°C, pletýnky jsem potřela vejcem a posypala sezamem.
- Pekla jsem cca 15minut dokud pletýnky nezezlátly.
Po upečení by se měly pletýnky ještě přikrýt utěrkou a nechat vychladnout. Dlouho jsem neodolala a ochutnala je – mě osobně chutnají dost, víc než ty z obchodu, určitě je budu péct dál i v jiném provedení. Příště je vyzkouším s tím mlékem, jestli bude znát rozdíl.
Ochutnávala jsem s máslem a marmeládou, ale už se těším, až si je nachystám zítra na svačinu do práce
mňam, ty vypadají výborně, příště upeč z celé dávky a půlku nám pošli 😀