Pita chléb s kuřecím na medu
Rozhodla jsem se vyzkoušet recept na pita chléb, někdy taky libanonský nebo arabský chléb. Překvapila mě jednoduchost přípravy a ještě lepší výsledek.
Původně jsem si pitu chtěla koupit jen tak, v obchodě. V Albertu nebo Lidlu jsem ho nepotkala a protože se mi nechtělo obcházet celé město, rozhodla jsem se pohledat na internetu domácí přípravu.
Kouzlo pita chleba je v tom, že se dá plnit čímkoli, ať už masem se zeleninou, každým zvlášť nebo kteroukoli jinou směsí, kterou si usmyslíte.
Na recept jsem narazila tady. Rozhodně plánuju tenhle blog do budoucna více prozkoumat a vyzkoušet i něco dalšího, jelikož pita u mě sklidila úspěch 😀
A teď už k receptu.
Suroviny:
- 10g čerstvého droždí
- 200ml vlažné vody
- 280 – 300g mouky (já dala 200 hladké pšeničné a 100 chlebové hladké)
- špetka cukru
- lžička soli
- 1,5 lžíce olivového oleje
Postup:
- Jako první si připravíme kvásek. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a zalijte cca 1/3 z přichystané vody. Promíchtejte a nechte kvásek vzejít.
- Do mísy si odvážíme mouku, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbylé množství vlažné vody. Vypracujeme v hladké, pružné a nelepivé těsto – možná bude potřeba přidat trochu mouky. Propracované těsto necháme na teplém místě kynout 45minut.
- Na pomoučený vál vyklopíme vykynuté těsto, rozdělíme na tři nebo čtyři části – podle počtu chtěných porcí a každou rozválíme na cca 0,5cm hrubou placku. Placky položíme na samostatné pečící papíry a necháme ještě 15 minut odpočinout.
- Pečení: pita chleby jsem pekla v předehřáté troubě na horkovzduch na 230°C jak bylo uvedeno v původním receptu. U tohoto bych ráda řekla, že asi záleží individuálně kdo má jakou troubu a podle toho si teplotu i dobu pečení trošku upravit. První dvě placky jsem pekla na horkovzduch 230°C cca 8minut. Druhou várku už jsem pekla jen na 200°C a 6minut a stačilo to.
- Když placky vytáhneme z trouby, opatrně do nich bouchneme pěstí – upustíme z dutiny vzduch – dávejte pozor, ať se nepopálíte! – právě při tomto kroku mi placky pečené na 230°C popraskaly, ale na chuti jim to rozhodně neubralo
- no a na konec část placky uřízneme, rozevřeme a do vzniklé kapsy plníme
Pokud chcete péct placky na plechu, dejte ho do trouby už při předehřívání, aby placky správně vyběhly.
Po upečení vysteleme mísu čistou utěrkou, naskládáme do ní pita chleby a přikryjeme – tím se chleby zvláční a nebudou tak moc křupavé, mohly by se rozpadat.
Já jsem plnila zeleninou (ledový salát, rajče, červená paprika) a kuřecím masem na medu. Kuřecí na medu je jedno z mých nejoblíbenějších jídel a dá se jíst v hodně podobách, jako v tortille, s kuskusem, rýží a nebo třeba pita chlebem až budu mít chvilku, přidám recept i na maso.





Categories: Hlavní jídla
vypadá dost dobře