Pita chléb s kuřecím na medu

pita

Rozhodla jsem se vyzkoušet recept na pita chléb, někdy taky libanonský nebo arabský chléb. Překvapila mě jednoduchost přípravy a ještě lepší výsledek.

Původně jsem si pitu chtěla koupit jen tak, v obchodě. V Albertu nebo Lidlu jsem ho nepotkala a protože se mi nechtělo obcházet celé město, rozhodla jsem se pohledat na internetu domácí přípravu.

Kouzlo pita chleba je v tom, že se dá plnit čímkoli, ať už masem se zeleninou, každým zvlášť nebo kteroukoli jinou směsí, kterou si usmyslíte.

Na recept jsem narazila tady. Rozhodně plánuju tenhle blog do budoucna více prozkoumat a vyzkoušet i něco dalšího, jelikož pita u mě sklidila úspěch 😀

A teď už k receptu.

Suroviny:

  • 10g čerstvého droždí
  • 200ml vlažné vody
  • 280 – 300g mouky (já dala 200 hladké pšeničné a 100 chlebové hladké)
  • špetka cukru
  • lžička soli
  • 1,5 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Jako první si připravíme kvásek. Do mísy rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru a zalijte cca 1/3 z přichystané vody. Promíchtejte a nechte kvásek vzejít.
  2. Do mísy si odvážíme mouku, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbylé množství vlažné vody. Vypracujeme v hladké, pružné a nelepivé těsto – možná bude potřeba přidat trochu mouky. Propracované těsto necháme na teplém místě kynout 45minut.
  3. Na pomoučený vál vyklopíme vykynuté těsto, rozdělíme na tři nebo čtyři části – podle počtu chtěných porcí a každou rozválíme na cca 0,5cm hrubou placku. Placky položíme na samostatné pečící papíry a necháme ještě 15 minut odpočinout.
  4. Pečení: pita chleby jsem pekla v předehřáté troubě na horkovzduch na 230°C jak bylo uvedeno v původním receptu. U tohoto bych ráda řekla, že asi záleží individuálně kdo má jakou troubu a podle toho si teplotu i dobu pečení trošku upravit. První dvě placky jsem pekla na horkovzduch 230°C cca 8minut. Druhou várku už jsem pekla jen na 200°C a 6minut a stačilo to.
  5. Když placky vytáhneme z trouby, opatrně do nich bouchneme pěstí – upustíme z dutiny vzduch – dávejte pozor, ať se nepopálíte! – právě při tomto kroku mi placky pečené na 230°C popraskaly, ale na chuti jim to rozhodně neubralo :-)
  6. no a na konec část placky uřízneme, rozevřeme a do vzniklé kapsy plníme :-)

Pokud chcete péct placky na plechu, dejte ho do trouby už při předehřívání, aby placky správně vyběhly.

Po upečení vysteleme mísu čistou utěrkou, naskládáme do ní pita chleby a přikryjeme – tím se chleby zvláční a nebudou tak moc křupavé, mohly by se rozpadat.

 

Já jsem plnila zeleninou (ledový salát, rajče, červená paprika) a kuřecím masem na medu. Kuřecí na medu je jedno z mých nejoblíbenějších jídel a dá se jíst v hodně podobách, jako v tortille, s kuskusem, rýží a nebo třeba pita chlebem :-) až budu mít chvilku, přidám recept i na maso.

pita

_IGP9418

Summary
Published On
Average Rating
5 Based on 2 Review(s)

Categories: Hlavní jídla

1 comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>